Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Chikubushima ryu Bojutsu

Koulukunnan kerrotaan saaneen alkunsa jo Heian aikakaudella (794 – 1185) Naginata tekniikoista. Koulun perustajana pidetään Namba Heji Mitsunoria, soturia, joka taisteli Gembei-sodassa vuosina 1180 – 1185. Mitsunorin Naginatasta katkesi terä taistelun tiimellyksessä, ja hän joutui jatkamaan taistelua pelkkä varsi aseenaan. Tämän kokemuksen johdosta hän ymmärsi kuinka tehokas ase pelkkä keppi saattoi olla ja loi oman koulukuntansa vuonna 1181.

Tokugawa aikakaudella koulukunta oli Dewa Shonain läänin Otome ryu. Kajiwara Hisaburo teki koulusta kuuluisan ja suositun opettaessaan sitä Tsuruokan läänin sotureille.

Bo on yksinkertainen ase. Sitä voidaan käyttää nopeasti ja tehokkaasti vihollista vastaan, joka on aseistautunut teräaseella. Tekniikat ovat sulavia, mutta tehokkaita. Naginatan vaikutus tekniikoihin on edelleen nähtävissä.

Koulukunnan perusta on omote-no-kata. Ura-no-kata on luonteeltaan käytännönläheinen. Muut edelleen harjoiteltavat osa-alueet ovat chirashi-no-kata, hanbo-no-kata, sage-sabon-no-kata, mizuhiki, saibo ja shiho barai.

Meiji-kaudella (1886 – 1912) koulukunta pidettiin hengissä Tsuruokassa, kunnes 17.soke Matsuura Yoshio muutti Omuran kaupunkiin Nagasakin lääniin, jonne koulukunta on sittemmin juurtunut.
Nykyinen 18.soke on Matsuura Hirozumi

Kirjoittajan näkemys koulukunnasta

Ensimmäinen koulusta mieleen nouseva mielikuva on Oululaisen reikäleivän kokoiset tsubat bokkeneissa. Koulukunnan katat näyttävät voimakkailta, mutta hiukan jäykiltä. Jotkin kohdat ovat erittäin nopeita. Itse bo on pidempi kuin normi bo (180cm). Horjutukset tehdään pienellä liikkeellä, kiai huudot ovat pitkiä ja välillä ollaan jopa painietäisyydellä. Itse en ole nähnyt muita kuin bo vastaan bokken katoja.

Kai Koskinen