Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryū
Iai kenpo

SUIO RYŪ IAI KENPŌ

Sui tarkoittaa vettä, O lokkia, (iai kuten sanassa iaido), ken eli miekka, po = ho = menetelmä, metodi, suunta.

Historia
Tyyli on perustettu n. vuonna 1615, perustaja oli Mima Yoichizaemon Kagenobu, eli 1577-1665. Perustaja oli nuorena harjoitellut kenjutsua Tsukahara Bokudenin perustamassa koulussa sekä yamabushien jojutsua – Kongo Jo joho. Perustaja koki 18 vuotiaana elämäänsä suuresti vaikuttaneen kaksintaistelun, ystävällismielisen kylläkin. Siinä hän hävisi yamabushille nimeltä Sakurai Gorosaemon Naomitsu. Yamabushi käytti Yoichizaemonin kenjutsu tekniikkaa vastaan iaitekniikkaa, jonka oli oppinut Hayashizaki Jinsuke Shigenobulta (eli vv.1559-1604). Tämän taistelun jälkeen Naomitsu jäi kolmeksi kuukaudeksi opettamaan Yoichizaemonille Hayashizaki ryuta. Mutta vasta 20 vuoden kuluttua syntyi oma koulukunta. Hän oli eräässä temppelissä (temppeli tuhoutui 1700-luvulla maanvyöryssä) meditoimassa, kun sai vision lokeista. Miten lokit lentävät (leijailevat) meren yllä ilman tietoisesti tehtyä työtä (ilman tietoista ajatusta). Hän ryntäsi ulos bokuton kanssa ja tajusi voivansa käyttää myös sitä ilman tietoista ajatusta – kuten lokkien leijailu meren yllä. Tämän periaatteen mukaisesti hän loi 64 tekniikkaa. Käsittäen 28 taivaan aluetta ja sen ympärille 36 lintua. Lisäksi hän piirsi mandalan valaistumisensa jälkeen, jolla on sitten ollut meditoinnille merkitys. Tyyliin tuli tällöin kuulumaan iai, kenpo (kenjutsu), naginata, kogusoku (jujutsu tyypistä tekniikkaa) ja jojutsu.

Yhdeksäs soke, Fukuhara Shinzaemon Kagenori, sen lisäksi, että hän oli kahdeksannen soken (Yoshino Yaichiro Sadatoshi) oppilas Suio ryussa, hän opiskeli myös Yoshida Shigesaemon Sadatoshin (joka oli manrikikusari perustajan Masaki Taro Dayu Toshimitsun oppilas) johdolla Masaki ryu manrikikusaria. Shinzaemon lisäsi siihen kaman, jolloin siitä tuli Masaki ryu kusarigamajutsu.. Hän teki 16 kataa ja koulun viralliseksi nimeksi tuli Masaki ryu Fukuhara-ha Kusarigamajutsu.

Tämän päivän tilanne
KATSUSE Yoshimitsu Kagehiro on koulun nykyinen päämies, 15. soke Suio ryussa ja 12. soke Masaki ryu Fukuharaha´ssa. Lisäksi hänellä on arvot iaido kyoshi 7. dan, kendo kyoshi 7.dan ja jodo renshi 6. dan. Hänen pojastaan KATSUSE Fumitakasta tulee 16. soke.

Nykyään tyyliin kuuluu n 260 kataa, joista 55 on iai katoja. Lisäksi on kumi iai (iai paritekniikoita), kogusoku (haarniska päällä tanto / kodachi kädessä), wakizashi (lyhyt miekka), kenpo (taistelukenttä kenjutsu), jo (keppi), mutodori (hyökkääjällä miekka), tanjo (lyhyt keppi) ja naginata.

Tyyli on levinnyt mm Yhdysvaltoihin, Ranskaan, Espanjaan, Portugaliin, Brasiliaan, Puolaan, Kiinaan (Honk Kong), Suomeen, Viroon ja Tahitille. USA:ssa on neljällä henkilöllä opetusoikeudet lajiin. Eurooppalaiset tyylin opettajaoikeudet omaavat henkilöt ovat englantilainen Antony Cundy (SOR daimokuroku, asuu pysyvästi Japanissa), ranskalainen Robert Rodriguez (SOR chumokuroku, iaido renshi 7. dan, jodo renshi 6. dan) sekä suomalaiset Jukka Helminen (shomokuroku), Taneli Takala (shomokuroku), Jussi Jussila (shomokuroku) ja Kai-Mikael Karvonen (chuden).

Suyomeen laji saapui joulukuussa 2006, josta lähtien sitä on harjoiteltu usealla eri paikkakunnalla. Suomen ja Viron ryhmä harjoittelee suoraan soken alaisuudessa. Soke muodosti 1.7.2013 Suomen kesäleirin aikana Suomen shibun eli haaraososton, jonka johtajiksi hän asetti Jukka Helmisen, Taneli Takalan ja Jussi Jussilan. Soke on käynyt ohjaamassa Suomen kesäleirin vuosina 2013, 2014 ja 2015.

Arvoasteista
Koulussa on käytössä vanhat perinteiset arvoasteet modernien kyu ja dan arvojen sijasta. Arvot ovat alhaalta ylöspäin lukien shoden, chuden, shomokuroku, chumokuroku, daimokuroku, shomenkyo ja menkyokaiden. Soke myöntää ko. arvot ja opetusoikeudet. Tyyliä ei saa opettaa tai esittää ilman opetuslupaa. Tyylin jäsenet tekevät myös vanhanmallin mukaan verivalan, keppan, jonka myötä he sitoutuvat tyylin sääntöihin. Harjoittelija ei voi itse valita tyylikseen Suio ryuta, vaan opettajat valitsevat oppilaat. Valitut henkilöt tekevät sitten keppan-valan ja kirjoittavat nimensä ryun rekisterikirjaan. .

Iaigatasta
Kaksi ensimmäistä sarjaa Goyo ja Goin ovat perustekniikat. Ensimmäinen 5 yang tekniikkaa (hyökkäys) ja toinen on 5 yin tekniikkaa (puolustautuminen). Ne ovat toisen soken, Mima Yohachiro Kagenagan käsialaa, joka loi katat tyylin perustaksi. Suio ryun harjoittelu aloitetaan niillä. Kumpikin sarjaa alkaa seiza istunnasta. Kolmas sarja, Tachi iai sisältää 9 pystystä tehtävää kataa. Yhdessä nämä kolme sarjaa muodostavat tyylin perustan. Niihin liittyy kiinteästi kumi iai (9 parikataa).Tyylissä aloitetaan parikatojen teko heti alusta lähtien kolmen ensinmäisen sarjan kanssa rinnan. Ensinmäinen parikatasarja liittyy aluksi opittujen iaigatojen tekniikoihin. Neljäs iai sarja on nimeltään Kuyo, joka sisältää 9 kataa. Se on alkuperäinen perustekniikkasarja, mutta opetetaan nykyään vasta kouluun liittymisen jälkeen.

Lisätietoja Suomen shibu sivulta www.suioryu.fi